Foto: SVT

Från skogen in till stan– nu är det orienterings SM i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Idag drog SM i orientering igång i Örebro. Det här är en av totalt sju SM-tävlingar i länet och skogen har bytts ut mot staden. Arrangörerna hoppas Örebroarna ska lockas ut för att heja på.

Det var tidigare under fredagen som kvalet inför helgens final avgjordes vid Ladugårdsängen och enligt tävlingsledare Lasse Lundberg är de flesta på plats i Örebro.

–  På seniorsidan har vi ju alla de bästa på plats då. Världsmästarna på sprint saknas, annars är alla här. Man får se orienterare som dels springar snabbt, dels löser problem och dyker upp på oväntade ställen. Det gäller att se sig för så att man inte kolliderar med de tävlande, säger han.

Lasse Lundberg är tävlingsledare. Foto: SVT

TV: Se ett inslag om helgens tävlingar

TV: Generalsekreterare Erik Oskarsson i SVT:s studio

Växer bland unga tjejer

Lasse Lundberg berättar att sporten växer, framför allt bland unga tjejer. Och två unga tjejer som det gick bra för i fredagens kval var tvillingarna Johanna och Erika Källvik.

– Det är kul när det går bra för båda oss, säger Johanna och Erika fyller i:

– Det är en sport för alla i alla åldrar. Här har vi vissa som är 90 år som håller på och så får man kompisar från hela Sverige så det är en väldigt social sport, säger hon.

Johanna och Erika Källvik Leufén. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.