Vården kan förbättras när det gäller smärtlindring till barn visar forskning. Foto: TT

Små barn kan slippa sprutsmärta – ändå får inte alla smärtlindring

Uppdaterad
Publicerad

Hans forskning är entydig. Nyfödda och små barn behöver inte känna smärta när de vaccineras eller tar blodprov.

– Ändå sker fortfarande hälften av alla sådana procedurer utan smärtlindring, säger Mats Eriksson, professor i omvårdnadsvetenskap vid Örebro universitet.

Forskningsresultaten är solklara, konstaterar Mats Eriksson. Barn behöver inte ha ont när de ska stickas för att ta alltifrån blodprov till vaccinationssprutor. 2004 lade han fram sin avhandling om sockervatten vid smärtlindring för nyfödda. Men, trots att forskningen är entydig så är det fortfarande alldeles för många barn som inte får tillräcklig smärtlindring.

– Nej, så är det. Varför är svårare att svara på. Vi behöver helt klart nå ut mer med vad vården faktiskt har att erbjuda och vad föräldrar har rätt att förvänta sig.

Har visats över 220 000 gånger

Den nordiska forskargruppen PEARL, som Mats Eriksson ingår i, står för Pain in Early Life och har sin svenska bas vid Örebro universitet. Och nu hoppas han att en film på sociala medier, skapad av kanadensiska kollegor, ska bidra till att kunskapen når fler. Hittills har den visats över 220.000 gånger, och nu har PEARL textat den på svenska.

– Inte bara sockervatten ger effektiv smärtlindring. Även amning och ”hud mot hud”-metoden, där det nyfödda barnet sitter tätt, tätt intill en närstående vuxen, har visat sig vara effektivt.

För lite större barn är det effektivt att blåsa såpbubblor, spela spel, sjunga eller kanske läsa en saga.

Får aldrig lura barnet

– Man ska absolut inte distrahera så att barnet inte märker vad som är på gång, utan kommunicera tydligt vad man ska göra, och samtidigt hjälpa barnet att fokusera på något annat.

Mats föreläser världen över, och är med och utformar vetenskapliga råd i Socialstyrelsens riktlinjer. Nu hoppas han snart slippa höra de ord som trots allt fortfarande uttalas då och då: ”Lite får ett barn tåla, det onda går ju snabbt över”.

– Så skulle vi aldrig resonera om vuxna. Då ska vi förstås inte göra det när det gäller barn heller. Inte när vi vet att det finns smärtlindring som faktiskt fungerar.

Så här kan du som förälder avleda ditt barns smärta

Videofilmen ”It doesn’t have to hurt” är en kanadensisk film och en kampanj från Centre for Pediatric Pain Research i Kanada som visar hur föräldrar kan hjälpa sina barn.

Den nordiska forskargruppen PEARL, Pain in Early Life, har nu satt svensk text till filmen som finns på https://youtu.be/KgBwVSYqfps . Genom att klicka på kugghjulet kan man välja mellan olika språk på undertexten.

Filmen ”The power of a parent’s touch” https://youtu.be/3nqN9c3FWn8 handlar om smärtlindring till nyfödda. Den har också svenska undertexter och är en del i det arbete som PEARL driver tillsammans med sina kanadensiska kollegor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.