Foto: Malni Gotlin/SVT

Små träbitar pusslas till konstverk

Uppdaterad
Publicerad

Tretton kursdeltagare från Lindesbergs kommun och en massa små träbitar som fogats till konstverk. Tavlorna i intarsia kan man se på en utställning på biblioteket i Lindesberg.

Under november och december har deltagarna träffats tio gånger för att lära sig konstformen intarsia, men kursen syfte är att också sätta ljus på ensamhet bland äldre och att motverka det genom att göra saker ihop.

Motverka ofrivillig ensamhet

Runt om i landet och Örebro län har det pågått projekt för att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre. Det är Socialstyrelsen som delat ut pengar i hela landet till ideella föreningar. Studieförbundet Sensus i Örebro fick drygt 100 000 och det resulterade bland annat i en kurs i träkonsten Intarsia i Lindesberg. Men det var tajt om tid att hinna få ihop kursen.

– Jag fick samtal från Sensus att vi behövde komma igång med kursen, så inom en vecka hade vi bokat den här lokalen i källaren till biblioteket i Lindesberg och hittat deltagare, säger Badie Almualem som är projektkoordinator.

– Vi har länge velat göra den här kursen eftersom vi har en så bra ledare, konstnären Oubaida Mualem, som är erfaren inom intarsia och tack vare bidraget kunde vi genomföra den. Vi knöt också upp en tolk, 19-åriga Amin, som varit till stor hjälp, säger Liv Nordberg verksamhetsutvecklare på studieförbundet Sensus.

Från vänster: Oubaida Mualem, konstnär, Badie Almualem, projektkoordinator och Liv Nordberg, studieförbundet Sensus. Foto: Malin Gotlin/SVT

Knappt deltagarna ville ta kafferast

Alla deltagare är över 60 år och bor i Lindesberg kommun. Kursen har lockat både infödda svenskar och personer med utländsk bakgrund, så till viss del har det också blivit ett integrationsprojekt.

– Det har varit jätteroligt att vara med andra människor och jag har fått nya kompisar. Jag har aldrig jobbat med trä förut, säger Faiza  Alikhwan.

– Man träffar inte folk från andra länder så mycket annars. Jag har lärt mig mycket nytt på gamla dar, säger Sören Hård.

– Vi har haft hög närvaro och deltagarna har haft svårt att slita sig för att ta kafferast för de vill göra klart och det känns jätteroligt. Jag tror att det är lättare att mötas när man gör något tillsammans och människor blir mer naturligt nyfikna på varann, säger Liv Nordberg.

Utställningen av deltagarnas konstverk pågår på biblioteket i Lindesberg till den 17 december och hur väl projektet lyckades med att motverka ensamhet ska utvärderas och rapporteras till Socialstyrelsen.

I klippet ovan får du höra deltagare berätta om konstformen och kursen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.