SMHI:s karta visar att det kommer vara extremt stor risk för att skogsbränder sprids . Kartan visar prognosen för hur det kommer se ut på lördag klockan 18. Foto: SMHI/TT

SMHI varnar för hög brandrisk

Uppdaterad
Publicerad

Det är stor brandrisk i skog och mark och SMHI har gått ut med en gul varning. På lördagen väntas spridningsrisken för skogsbränder i länet öka till den högsta nivån.

Varningen utfärdades på torsdagen och gäller till och med midsommarafton klockan 23.00. Den gäller för stora delar av Götaland, Svealand och södra Norrland.

På lördagen kulminerar spridningsrisken för skogsbränder i Örebro län, för att sedan minska igen under söndagen.

– Temperaturen har ingen påverkan, utan det är sol och brist på regn som är den stora faktorn. Om det börjar brinna är värme en negativ sak framförallt för släckningsarbete då det är tillräckligt varmt ändå. Någon lokal skur räcker inte mer än att dämpa det tillfälligt, säger Per Stenborg, SVT-s meteorolog.

Den som ska elda utomhus bör vara mycket försiktig, skriver SMHI på sin hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer