Smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen uppmanar alla att fortsätta följa de allmänna råden. Foto: TT/Region Örebro län

Smittskyddsläkarens uppmaning: ”Fortsätt följa råden”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har en samhällsspridning av coronamutationen delta, som först upptäcktes i Indien. I Örebro län har hittills endast ett fall av virusvarianten upptäckts, det var i maj. Men det betyder inte att vi i länet kan pusta ut.

– Vi måste hålla i de grundläggande allmänna råden och ta prov om man har symptom, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län.

Endast fem nya fall av covid-19 rapporterades in i Örebro län igår, onsdag. Exakt vilka virusvarianter av covid-19 det är vet man inte.

– Vi analyserar prover, men svaren vi får är om det är alfa, beta, gamma eller övriga. Och i ”övriga” kan det vara många olika, bland annat delta. De som faller in där genomgår en extra kontroll och då tar det lite tid innan vi får svar.

Spridning i Värmland

Enligt FHM har Sverige en samhällsspridning av delta, det betyder att smittan inte bara kommer från personer som besökt högriskområden utan att den finns spridd inom Sverige. En av regionerna som har många fall av virusvarianten delta är vårt grannlän Värmland.

– Vi har inga särskilda rekommendationer vad gäller Värmland som vi går ut med i Örebro län, däremot har Värmland särskilda råd som andra uppmanas följa. Det här sätter fingret på hur viktigt det är att vi fortsätter följa de allmänna råden, att begränsa våra kontakter och tar prov om man har symtom, säger Gunlög Rasmussen.

Dessa tillfälliga lokala rekommendationer gäller i Värmland från fredag 11 juni till söndag 27 juni:

  • Cuper och läger, inklusive dagläger och kollo ställs in/pausas. Undantag kan göras för extra utsatta grupper där aktiviteter kan genomföras under smittsäkra former.
  • Enstaka matcher och tävlingar genomförs endast lokalt, vilket innebär i första hand inom den egna kommunen, i andra hand i grannkommunen. Deltagare från andra regioner bör undvika att delta i matcher och tävlingar i Värmland. Enstaka matcher och tävlingar på regional och nationell nivå för seniorer kan genomföras efter sanktionering av nationellt förbund.
  • Deltagare från andra regioner bör undvika att delta i arrangemang som till exempel matcher, tävlingar och läger i Värmland som innebär att man mixar deltagare från olika regioner och grupper.
  • Träningar där deltagarna mixas från olika grupper undviks.

Källa: Region Värmland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet