Regionens smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen. Foto: Marcus Lagercrantz/SVT

Smittskyddsläkarens uppmaning: ”Ovaccinerade ska fortsatt hålla avstånd”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag den 29 september hävs flera restriktioner. Regionens smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen betonade på en presskonferens under tisdagen att den som inte är fullvaccinerad inte heller kan släppa på restriktionerna.

Från imorgon avvecklas ytterligare restriktioner. Det är anpassningar som innebär att fullvaccinerade vuxna, barn och unga kan återgå till ett mer normalt liv igen.

Skillnad för ovaccinerade

Det handlar om deltagartak som funnits för allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och privata sammankomster om man hyrt lokal. Men Folkhälsomyndigheten har beslutat om nya allmänna råd som innebär att de som inte vaccinerat sig fortsatt bör hålla avstånd till andra människor.

Coronaviruset i Örebro län

Det betonade Gunlög Rasmussen under en presskonferens som Region Örebro län höll på tisdagen.

– Om du är ovaccinerad, då ska du inte gå på större evenemang som idrottsevenemang och konserter eller gå på krogen. Vill du umgås med dina vänner på ett vanlig socialt sätt, då behöver du vara vaccinerad.

Fortsatta råd vid symptom

Alla människor, oavsett om man är vaccinerad eller inte, bör vara uppmärksam på symtom och stanna hemma vid misstanke om covid-19, enligt Folkhälsomyndigheten.

Hör smittskyddsläkaren berätta mer inför onsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet