Johan Schnürer, rektor på Örebro universitet, har länge varit tveksam till ett högskoleprov under pandemin, men menar att begränsningar i antalet deltagare underlättar genomförandet. Foto: Marcus Titus /SVT

Oro för smittspridning när höstens högskoleprov ska skrivas

Uppdaterad
Publicerad

Den 25 oktober kommer höstens högskoleprov att genomföras runt om i landet, det har beslutats av Universitets- och högskolerådet. Genomförandet kommer föra med sig utmaningar, tror rektorn vid Örebro universitet.

I våras ställdes högskoleprovet in då man ansåg att det fanns risk för spridning av coronaviruset och att det inte kunde genomföras på ett säkert sätt. Sedan dess har det länge varit oklart om höstens högskoleprov skulle genomföras. Bland andra har Örebro universitets rektor Johan Schnürer varit tveksam till förslaget.

– Vi har varit tveksamma till om vi verkligen kan hantera ett högskoleprov på ett smittsäkert, rättssäkert och fuskfritt sätt, säger Johan Schnürer.

Begränsat antal deltagare

Det fanns en oro att antalet deltagare skulle bli betydligt fler än tidigare men nu har UHR, Universitets- och högskolerådet, som ansvarar över högskoleprovet, beslutat att genomföra höstens prov med ett begränsat antal deltagare samt att bara personer utan ett tidigare giltigt prov kan anmäla sig.

– Det handlar väl om ungefär hälften jämfört med vanligt, men det är fortfarande en stor utmaning, säger Johan Schnürer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.