Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Markus Winberg, ställföreträdande kriminalvårdschef vid Anstalten Kumla berättar i videoklippet hur verksamheten får anpassas smittspridningen bland personalen. Foto: Samuel Boström /SVT

Smittspridning ställer in sysselsättning för interner

Uppdaterad
Publicerad

Kumla är efter Örebro den kommun i länet som haft högst smittspridning i länet de senaste sju dagarna. På en av kommunens största arbetsgivare, kriminalvårdsanstalten Kumla, har smittspridningen börjat få konsekvenser för verksamheten.

Kumla kommun har de senaste sju dagarna haft en en smittspridning på 23,51 fall per 1000 invånare. Detta kan jämföras med Örebro som har det högsta talet på 25,51 och Degerfors som har det lägsta på 10,93.

Tio procent

På Kumlaanstalten, som har cirka 450 anställda, är personalfrånvaron cirka tio procent.

– Vi har personal som är hemma både för att de är smittade och för att de sitter i anhörigkarantän, säger Markus Winberg som hoppar in som ställföreträdande kriminalvårdschef.

Inställd sysselsättning

Internerna på anstalten är varje dag skyldiga att delta i så kallad sysselsättning i den industri som bedrivs på området där de tillverkar inredningen till de celler som finns på landets olika fängelser.

– På grund av personalbristen så har vi idag fått ställa in den sysselsättningen och vår personal som vanligtvis är där har istället behövt stötta upp och arbeta med säkerheten på avdelningarna.

I klippet berättar Markus Winberg mer om konsekvenserna för verksamheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet