Foto: Åsa Svennebäck / SVT

Smittspridningen tvingar Degerfors upp i stabsläge

Uppdaterad
Publicerad

Läget är just nu så ansträngt i Degerfors att kommunen går upp i stabsläge. Kommunen gör sig alltså redo att klara ett ännu värre läge.

– Där är vi inte än, men om det blir ännu fler sjuka måste vi snabbt kunna agera och vid behov flytta personal, säger Björn Johansson, säkerhetssamordnare i kommunen.

Det var i onsdags som kommunstyrelsen fattade beslut om att aktivera krisledningsnämnden, som består av kommunstyrelsens arbetsutskott och kommunstyrelsens ordförande. Detta för att säkerställa att kommunens kärnverksamheter är bemannade.

Nämnden har gett gett kommundirektören Teresa Zetterblad mandat att vid behov flytta personal mellan förvaltningar.

– Vi ser att många i personalen är sjuka eller i karantän och blir det för många så kan det bli problem. Det finns vårdtagare i kommunen som behöver mat och medicin och de kan inte vänta, utan vi måste kunna agera snabbt. Så stabsläget är en förberedelse, men vi har inte flyttat personal än, säger Björn Johansson.

Skolan håller öppet

Tidigare i veckan stod det ju klart att Degerfors kommun inte beviljar vårdpersonal semester just nu, på grund av det höga smittoläget. Också inom förskola och skola är det många sjuka, men det har inte påverkat möjligheten att hålla öppet.

– Vi har ett stort elevbortfall i kommunen och ett stort antal pedagoger borta, men eftersom det är få elever så fungerar det ändå. Det ser likadant ut inom förskolan; att både barn och pedagoger är sjuka, säger Björn Johansson, säkerhetssamordnare i Degerfors.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet