Nu varnar både polis och beroendecentrum för att potenta nätdroger blivit ett växande problem. Foto: TT/SVT

Smutsigt knark kan cirkulera i Örebro

Publicerad

Smutsiga droger som säljs via nätet kan vara skälet till att en 19-årig man hittades död i fredags kväll. Nu varnar både polis och beroendecentrum för att potenta nätdroger blivit ett växande problem.

Det är i nuläget oklart vilken drog som den 19-åriga mannen hade tagit när han i fredags kväll dog av en överdos. Mycket pekar på att det handlar om en drog som köpts via internet.

– Det mest troliga är att det är något preparat som de har köpt från nätet med tanke på att det skulle vara lugnande, men sen har det innehållit någon annan substans som är livsfarlig och slår ut andningen, säger Åsa Magnusson som är chef på beroendecentrum.

Fentanyl minskar

För ett år sedan var det många personer i Sverige som dog efter att ha överdoserat fentanyl. En drog som kan vara upptill 4.000 gånger starkare heroin. Polis som var på plats i lägenheten i helgen säger dock att det troligen inte handlar om fentanyl den här gången. På beroendecentrum har man sett hur användandet av fentanyl minskat.

– Det har ebbat ut lite. Jag tror att många som använder droger förstod att det fentanyl som fanns i omlopp var farligt, säger Åsa Magnusson.

Ser ökning av droger

Samtidigt har beroendecentrum sett en ökning av droger de senaste månaderna. Det handlar framför allt om kokain och amfetamin.

– Det vi kan se som har ökat sen i somras är kokain och amfetamin, men även av olika typer av bensopraparat som sålts via internet, säger Linda Delin som är kurator på beroendecentrum.

– Om det är köpt på nätet så vet man inte säkert vilken typ av preparat det är man får , säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.