Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
När helgens SM-tävling är över kommer 394 starter ha gjorts av cirka 250 tävlanden. Foto: Malin Gotlin / SVT

Snabba skott i Karlskoga när SM i skytte avgjordes

Uppdaterad
Publicerad

Snabbast vinner. Och flest träff så klart. I helgen har SM i Nordic steel challenge hållits på Bofors testcenter i Karlskoga. Tävlingsformen är ny och det här är det första SM:et. 

Det är Svenska dynamiska sportskytteförbundet som arrangerar det svenska premiärmästerskapet i just den här tävlingsformen, där regelverket var på plats så sent som 2019. Med ett coronaår i ryggen är man glad att årets tävling blev av.

– Äntligen är vi igång och skjuter igen, säger Magnus Boström på Bofors skjutfälts skyttekår och arrangemangets match director.

När helgens SM-tävling är över kommer 394 starter ha gjorts av cirka 250 tävlanden. Man kan nämligen ställa upp i flera olika klasser och deltagarna är allt från strax under 20 år till 70.

Veteranen: ”Jättespännande!”

Vid lunchtid väntade 70-åriga Göran Wallström från Alingsås på att göra sin första start i sin klass; supersenior. Han var den fjärde att få IPSC-licens i det svenska förbundet och har alltså varit med från starten på 70-talet, men just den här tävlingsgrenen är ny för honom.

– Det känns jättespännande! Jag har inte sett stationerna eller något sådant. Det ska bli väldigt spännande att få komma innanför grindarna här och börja skjuta, säger han.

• Dynamiskt Skytte bedrivs i fyra grenar – pistol, hagelgevär, gevär och miniatyrgevär

• De första Dynamiska Sportskyttetävlingarna ägde rum i Kalifornien på 1950-talet och spred sig därifrån till bland annat Europa

• Det svenska förbundet bildades 1977 och togs 1979 in i världsförbundet IPSC

• Det finns mer än 100 föreningar runt om i landet som är anslutna till Svenska dynamiska sportskytteförbundet

• Det krävs en särskild IPSC-licens för att få tävla

• Nordic steel challenge är en egen och ny tävlingsform inom dynamiskt skytte och måltavlorna är av stål i olika storlekar

Källa: www.sdssf.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer