Premiär för länsteaterns stora höstsatsning – få en inblick här

Uppdaterad
Publicerad

Vilket beteende går i arv till våra barn? Hur ser vi på ortens original? Vilka fördomar har vi? Ja, det är några av de teman som diskuteras i Anders Duus nyskrivna föreställning Glasäpplen som har urpremiär på Örebro länsteater i helgen.

Den 22 september är det urpremiär för Glasäpplen på Örebro länsteater. Pjäsen regisseras av Helena Sandström Cruz och är skriven av Anders Duus som också skrev den omtyckta pjäsen ”Det som är vårt”.

Ett möte med områdets original

I föreställningen möter vi Ellinor som med sin familj har flyttat tillbaka till orten hon kom ifrån. En vanlig lördagsmorgon får familjen besök av områdets original som vill tala med sonen i familjen då han påstår att sonen har trakasserat honom, detta utlöser en rad händelser för familjen.

– Ellinor blir tvungen att rannsaka sitt förflutna och sin barndom och gamla synder kommer upp till ytan, säger regissören Helena Sandström Cruz.

Aktuella teman

Förställningen tar sig an teman om fördomar och arvet från förälder till barn.

– Anders Duus har med den här pjäsen velat skriva om hur vi ser på avvikande personer i vårt samhälle, vad vi har för fördomar om andra människor och hur vi hanterar dem. Det är också en föreställning om generationer och om hur saker kan gå i arv, hur en förälders beteende går vidare till barns, säger Helena.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer