Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Thorbjörn Persson om vilken stor betydelse upphandlingskravet haft för städföretaget. Foto: Leonora Toplica/SVT

Social hänsyn vid upphandling skapade fler jobbmöjligheter på städföretaget

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valkompass

Tidigare hade städföretaget Clean team svårt att få tag i personal. Men med Örebro kommuns nya upphandlingskrav skapades förutsättningar för att fler personer kunde få jobb.

– Nu har vi inga problem att få tag i personal, tack vare det här, säger Thorbjörn Persson, styrelseordförande i företaget.

2012införde Örebro kommun ett krav på villkor för social hänsyn i vissa typer av upphandlingar. Syftet var bland annat att öka sysselsättningsgraden bland arbetslösa och praktikanter och minska utanförskapet.

Det fick positiva konsekvenser för ett lokalt företag som jobbar med lokalvård. Flera av de som fått en provanställning hos företaget har sedan fått en fast anställning.

– Vi hade svårt att få tag i folk innan vi började satsa på detta. Det här är en bortglömd grupp, säger Thorbjörn Persson.

Behövs fler praktikplatser

Örebro kommuns arbetsmarknadsenhet har mellan 60 och 70 praktikplatser hos olika företag och enligt kommunen finns ett stort behov av att få fram fler.

I klippet: Så många köar för att få jobb hos städföretaget.

  • 2012 började det kommunala bostadsbolaget Öbo ställa krav på ökad sysselsättning i upphandlingar i projektet ”Vårt gröna kvarter”. Sedan följde Örebro kommun efter och införde upphandlingskrav inom social hänsyn.
  • Genom att ta social hänsyn vid offentliga upphandlingar vill Örebro kommun bidra till en hållbar utveckling. Det rör till exempel ekonomisk tillväxt där sociala framsteg och miljöhänsyn ingår.
  • Krav på social hänsyn ska ställas när det går, och när det är relevant. Kraven gäller för tjänste- och entreprenadupphandlingar i Örebro kommun.
  • Det finns inga siffror på exakt hur många som har fått jobb efter att ha praktiserat.

Källa: Örebro kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Invandring och integration – Val 2022

Mer i ämnet