Socialkontorets flytt till Vivalla har gett positivt resultat. Foto: SVT

Socialkontorets flytt till Vivalla – en lyckad satsning

Publicerad

Bara tio månader efter att socialkontoret flyttat ut till Vivalla har fler boende tackat ja till hjälp och stöttning.

– Den nära kontakten har gjort skillnad, konstaterar enhetschef Anna Andersson.

Det har varit en uppförsbacke, det erkänner enhetschefen för socialtjänstens kontor i Örebro. Sedan flytten för tio månader sedan till Vivalla har den mesta tiden gått åt till att bygga relationer.

Vivalla är Örebro kommuns mest socioekonomiskt utsatta område och ungefär en femtedel av socialförvaltningens aktuella barn och ungdomar är folkbokförda här.

– Problemet har varit den stora rädslan som finns för myndigheter men nu har vi lyckats bygga upp ett förtroende. Vi har jobbat hårt med att vara ute och berätta om vad vi kan hjälpa till med och bygga relationer, säger Anna Andersson.

Tror att de ska ta barnen

Men arbetet har gett resultat. Mätningar visar att antalet hushåll som söker stöd från socialtjänsten och tackar ja till hjälp och stöttning har ökat med 20 procent.

Många har trott att vi jobbar med att direkt ta deras barn ifrån dom. Att få möjlighet att verkligen mötas och förklara att det inte alls är så det fungerar utan att vi kan hjälpa till på många olika sätt har gjort stor skillnad, säger Anna Andersson.

Tydliga och ärliga

Med hjälp av en referensgrupp på 12 kvinnor har socialtjänsten fått handgripliga råd för hur de ska arbeta. Att visa intresse för de boendes bakgrund och vilka de är är viktigare än att vara socialarbetare.

– Mina ledord har varit att vi ska vara tydliga och ärliga med hur socialtjänsten fungerar. Men framför allt att vi ska lyssna, ställa många frågor och sätta oss in i deras situation, säger Anna Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.