Ingegerd Bennysson, (S), före detta ordförande i socialnämnden i Karlskoga. Foto: Peter Comstedt / SVT

Före detta Karlskogapolitiker får allvarlig kritik från JO

Publicerad

I ett beslut från Justitieombudsmannen får före detta ordförande för socialnämnden i Karlskoga, Ingegerd Bennysson (S), allvarlig kritik. Detta för att hon fattade beslut om att omplacera en 11-åring – utan att låta resten av nämnden säga sitt.

Det var i februari 2018 som socialnämndens före detta ordförande, Ingegerd Bennysson (S), beslutade att omplacera en 11-åring från ett familjehem till ett jourhem.

Enligt Jusitieombudsmannen (JO) får ett sådant beslut endast tas av nämnden – inte av en ensam ordförande – förutsatt att ärendet inte är brådskande.

JO ser inte att ärendet varit brådskande, bland annat eftersom barnet som omplacerades hade bott i familjehemmet i flera år.

Anser att Bennysson missbrukade sin behörighet

I sin kritik menar JO att Ingegerd Bennysson fattade ett beslut som gick emot nämndens tidigare ställningstagande, samt att hon baserade sitt beslut på vad hon själv tyckt i ärendet tidigare.

”Agerandet skulle därför kunna ses som ett missbruk av den behörighet som bestämmelsen i 11 § tredje stycket LVU gav henne”, skriver JO.

JO skriver dock att det inte finns underlag att hävda att hon missbrukade sin behörighet medvetet.

”Såg inte till barnets bästa”

Vidare riktar JO mer kritik mot Ingegerd Bennysson.

”Jag känner mig samtidigt inte övertygad om att ordföranden verkligen hade 11-åringens bästa för ögonen när beslutet fattades. Jag drar därför den slutsatsen att hennes handlande sannolikt grundade sig på att hon saknade tillräcklig kunskap om i vilka situationer som ordföranden får fatta beslut om omplacering”, skriver JO.

”Hade barnets bästa för ögonen”

Ingegerd Bennysson själv håller inte med JO och menar att hon visst hade barnets bästa för ögonen.

– Det var det enda jag tänkte säga när du ringde: att jag verkligen hade barnets bästa för ögononen. Det var därför tog jag det beslutet.

Hon säger att hon inte kan gå in på varför hon tycker så med hänsyn till sekretessen i ärendet.

– Jag tycker precis som då att det här var rätt beslut. De tycker annorlunda och det får stå för dem, jag hade juridiskt stöd för detta. Man får viss utbildning i vad man har rätt att göra som ordförande och jag hade hela tiden barnets bästa för ögonen. Det står jag fast vid.

Var det förvaltningen som drev på och fick dig att fatta beslutet?

– Nej, det var det inte. Jag var insatt i ärendet eftersom det var ett långt ärende.

Hade du förvaltningen i ryggen när du tog beslutet?

– Ja, det hade jag, säger Ingegerd Bennysson och poängterar att hon fortfarande anser att beslutet var barnets bästa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer