• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Johanna Sandwall är krisberedskapschef på Socialstyrelsen. Foto: Socialstyrelsen / TT

Socialstyrelsen kallar till extramöte om regionernas brist på sjukvårdsmateriel

Publicerad

Idag kallar Socialstyrelsen till extramöte med de fem regioner som på olika sätt drabbats av brist på sjukvårdsmateriel.
– Vi vill skapa oss en lägesbild, både på kort och lite längre sikt, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Inbjudna till mötet är regionerna Uppsala, Örebro, Västmanland, Sörmland och Dalarna, varav fyra förra veckan gick upp i stabsläge.

– Enligt de uppgifter vi fick i slutet av förra veckan är inga andra regioner drabbade, därför kallar vi enbart dessa regioner till dagens möte, säger Johanna Sandwall.

– Vi vill få en övergripande lägesbild och också skapa ett samverkansforum regionerna emellan, tillägger hon.

”Olycklig situation”

Hon konstaterar att det är väldigt olyckligt att bristsituationen har uppkommit, eftersom många drabbas, men att de berörda regionerna agerat som de ska.

– Genom att gå upp i stabsläge har man kortat sina beslutsvägar och har därmed en bättre beredskap för att kunnat agera effektivare och snabbare.

En fråga som kommer att ställas vid dagens extrainsatta samverkanskonferens är hur den katastrofmedicinska beredskapen ser ut i de berörda regionerna.

– Vi vill veta om den är påverkad och hur man planerar, det vill säga hur regionens beredskap ser ut för att ta hand om större, oväntade händelser, som till exempel stora olyckor, terrorattentat eller elförsörjningsbrist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet