Sofie har fått in flera kassar med leksaker, kläder och spel. Foto: Julia Eriksson/SVT

Sofie startade julklappsinsamling: ”Många föräldrar har ångest inför jul”

Publicerad

För Sofie Qwarforth från Fjugesta innebär julstöket att hon ska slå in massa paket. För ett par veckor sedan startade hon en grupp på Facebook för att samla in julklappar till barn som annars inte skulle få en julklapp.

– Av egen erfarenhet vet jag att det finns många föräldrar som har jätteångest iför jul och jag vill hjälpa dem, säger Sofie.

Gruppen Julklappshjälpen riktar sig till ekonomiskt utsatta barnfamiljer som bor i Lekeberg kommun. Men den har blivit så stor att föräldrar från hela Sverige hört av sig till Sofie.

Julmat och kläder är det som de flesta har på önskelistan.

– Att veta att barnen har en varm jacka och varma skor – det är det som är mest betydelsefull, inte nytt lego, säger Sofie.

”Nu behöver jag inte ha ångest”

Över 100 personer har skänkt julgåvor till insamlingen. Och nu kommer fler föräldrar kunna ge paket till sina barn på julafton.

– Nu behöver inte jag sitta med sådan ångest på julafton när jag äter min lax. Nu vet jag att det finns fler som kan äta julmat och har julklappar under julgranen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.