Soheila flydde från hedersvåldet

Publicerad

Allt fler kvinnor söker sig till de tehus som Soheila Fors startar runt om i landet. För vissa är det en mötesplats, för andra en fristad.

Soheila kommer från en inflytelserik kurdisk familj. Hennes pappa fängslades och torterades av den iranska regimen och dog av sviterna.

För sjutton år sen kom hon till Sverige för att förenas med sin man. Istället för en lycklig återförening blev hon misshandlad. Soheila återvände till sitt hemland där hon fann en ny tro.

Och den kraften använder hon i dag för att ingjuta självförtroende hos kvinnor som är eller har varit i samma situation som hon.

Idag finns Soheila Fors i Karlskoga där hon startade föreningen Kathoon som bland annat driver tehus för kvinnor i Karlskoga, Karlstad, Jönköping och Göteborg. Dit kommer bland annat kvinnor som misshandlas och utsatts för hedersvåld. För dem fungerar tehuset som en fristad.

Eftersom den är en godkänd miljö för många kvinnor som lever under hedersrestriktioner så är det också en plats dit alla kvinnor kan komma och skapa nya nätverk och sociala relationer.

Det skyddade boendet Saras Hus som Soheila startat är det enda i landet för människor som behöver fly från hedersvåld och hedersförtryck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Glöm aldrig Pela och Fadime

Mer i ämnet