Foto: Pelle Råssjö

Solhagen i Torphyttan uppmärksammas vid prisutdelning

Uppdaterad
Publicerad

Att kombinera solel och betesmark fungerar utmärkt, det visar Linde energis satsning på Solhagen i Toprhyttan. Nu belönas man dessutom med ett hedersomnämnande i samband med att branschorganisationen Svensk Solenergi delar ut Solenergipriset.

”Fantastiskt roligt att uppmärksammas i ett så fint sällskap med många värdiga vinnare.” skriver Linde Energis vd Jens Isemo i ett pressmeddelande. ”Solhagen i Torphyttan är ett perfekt exempel på möjligheten att kombinera förnybar elproduktion med befintlig betes- och åkermark, utan att inkräkta på djurens välmående.”

I samma hage som solpanelerna står betar får som också får skugga från solcellsanläggningen.

Drygt hälften av de 1 400 panelerna har hyrts ut till elkunder som av olika skäl inte själva kan ha solpaneler hemma.

”Det lilla lokala energibolaget Linde energi visar med sin park hur även små aktörer kan agera i en mindre skala på denna marknad. Genom det mindre formatet, samutnyttjandet av betesmark och möjlighet till lokalt andelsägande, visar Solhagen i Torphyttan på ett okomplicerat men intressant sätt hur man kan hantera dessa utmaningar.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer