Allt fler hittar sommarjobb på den privata marknaden. Foto: SVT

Positiv trend när fler unga tackar nej till kommunalt sommarjobb

Uppdaterad
Publicerad

Fler unga hittar sina sommarjobb på den privata marknaden. Det konstaterar Örebro kommun som får fler återbud på de kommunala feriepraktikplatserna än tidigare.

Örebro kommun ser i år ett trendbrott när det gäller de kommunala sommarjobben, eller feriepraktikplatserna som de egentligen heter.

Allt fler ringer nämligen och tackar nej när de blivit erbjudna feriepraktik – något som är positivt.

– De som får annat sommarjobb på den privata marknaden blir allt fler – det märkte vi redan förra året, säger Thomas Strömberg på Örebro kommun. Vi räknar med att ännu fler kommer att tacka nej i år.

Det innebär i sin tur att fler av de som sökt kommunalt sommarjobb, eller feriepraktikplats som det egentligen kallas, som först fått nej kan få ett erbjudande lite senare.

I år sökte 2 650 personer de 2 000 feriepraktikplatser som kommunen kan erbjuda.

– På det hela taget är det här alltså jättebra för det innebär att fler unga kommer ut och får jobba, konstaterar Thomas Strömberg. Det är första gången på länge som vi ser att det även på den privata arbetsmarknaden efterfrågas så unga personer.

Antalet feriepraktikplatser är i år detsamma medan antalet sökande gått ner något jämfört med förra året.

Platserna kan sökas av elever i årskurs 9 i grundskolan och 1 och 2 på gymnasiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.