Ungdomarna som står för musiken i SVT:s julgudstjänst på Annandagen. Från vänster: Dennis Svennebäck, Fredrik Jangdin, Hampus Westin, Gustav Johansson, Anna Karlsson och Alexandra Ruborg Foto: Marie Spångberg

Sommarmusikanterna som sjunger julsånger i tv

Uppdaterad
Publicerad

Julen kom tidigt för Gustav Johansson och de andra sommarmusikanterna i Nikolaikyrkan i år. Redan i september fick de frågan om att vara med i en av SVT:s gudstjänster som sänds i jul. ”En galet bra erfarenhet” konstaterar Gustav.

”Vill ni vara med i tv och spela några jullåtar?”

Den frågan fick 17-åriga Gustav Johansson och sju andra ungdomar i Örebro i samband med att årets julgudstjänster skulle spelas in i Nikolaikyrkan.

Musik och kultur i Örebro

– Vi hängde på, absolut! konstaterar Gustav några dagar efter inspelningen.

Sommarmusikanter blev julmusikanter

Det började som ett sommarjobb i Nikolai kyrka i Örebro. Gustav Johansson hade turen och skickligheten att knipa en av åtta platser som musikant i kyrkan i år. Övriga platser gick till andra musikaliska gymnasieelever som normalt pluggar på Tullängsskolan och Karolinska skolan.

I september kom så frågan om de ville stå för musiken i Annandagens tv-sända gudstjänst. Sex av de ursprungliga musikanterna tackade ja.

Tillsammans fick de själva välja ut vilka låtar de ville framföra. Ett önskemål kom från Nikolai församlings präst Moni Höglund: ”Vår fader”, en musikalisk variant av den kända bönen.

– Resten spånade vi fram själva, utan problem. Vi tog alla julsånger vi kunde komma på sen lyckades vi få ner det till tre.

Ansvarar själva för musiken

Den som knäpper på tv:n Annandag jul kommer också att få höra ”Maybe this Christmas”, ”Go tell it on the mountain” och Carolas ”Himlen i min famn”.

Marie Spångberg som är musikansvarig i församlingen har kollat att allt låter som det ska men ansvaret för att arrangera, repetera och framföra musiken ligger på ungdomarna själva.

– Det gick jättebra, konstaterar Gustav i efterhand. Själva tv-inspelningen var större än jag trodde men en galet bra erfarenhet.

Hinner inte med allt

På en timma spelade de in alla fyra låtarna.

– En gång för repetition med alla kameror och sen en gång för att spela in. Det gick snabbt.

Just den här årstiden är den mest intensiva för många som sjunger eller spelar. Allt hinner man inte med konstaterar Gustav som pluggar på teknik på Tullängsskolan.

– Vi skulle ha spelat på en hockeymatch också men det fick vi stryka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Musik och kultur i Örebro

Mer i ämnet