Varelsen snurrade runt och såg ut att spruta ut vätska i vattnet. (I förgrunden syns en bit av bryggan) Foto: Sören Sundqvist / privat

Sören upptäckte en ”utomjording” vid fritidshuset

Publicerad

Under veckan gjorde Sören Sundqvist i Grythyttan ett märkligt fynd i sjön Torrvarpen.
En centimeterstor varelse med långa tentakler snurrade runt i vattnet och såg ut att förflytta sig genom att spruta ut vätska.

– Jag stod som ett frågetecken, säger han. Det var som en utomjording!

Sedan dess har Sören tittat efter liknande vattendjur varje dag utan att se något.

SVT Örebro skickade bilden till jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm som vågar sig på en gissning.

Kan vara nässeldjur

”Det ser ju lite grann ut som de långa fångstarmarna på ett nässeldjur (t ex manet) och då kan man ju gissa på sötvattenshydra (Hydra sp), som för det mesta är fastsittande men då och då kan knoppa av sig för att krypa eller simma iväg eller lifta med luftbubblor.” skriver Mattias Forshage.

– Vi är ofta vid fritidshuset i Torrvarpen men jag har aldrig sett något liknande vare sig förr eller senare, konstaterar Sören. Men det såg ut som en manet så det kan säkert stämma!

Har du sett något liknande eller tror att det kan röra sig om något annat? Hör av dig till oss på svt.se/orebro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer