Sparkraven i örebroskolor mildras – pengar i kommunen ska omfördelas

Publicerad

Kommunledningen i Örebro ger nu uppdraget åt kommunstyrelseförvaltningen att omfördela resurser för att lindra sparkraven som nyligen aviserats inom barn- och utbildningsförvaltningen.
– Vi har ju sagt att vi skall prioritera skolan. Det står vi fast vid, säger Marlene Jörhag (KD), ordförande i programnämnd barn och utbildning.

Det var förra veckan som barn- och utbildningsförvaltningen i Örebro kommun aviserade besparingar på 102 miljoner kronor inom skolan i årets budget. Något som väckt starka reaktioner.

– Det är klart att vi hade förväntat oss reaktioner. Skolan berör alla. Skolan är viktig. Det är ett av våra grunduppdrag och alla har en relation till skolan, så det förstod vi. Sen är jag ny på det här jobbet och det är svårt att föreställa sig hur det skulle bli, så är det ju, säger Marlene Jörhag (KD), kommunalråd och ordförande i programnämnd barn- och utbildning.

Hjälps åt att mildra effektiviseringarna

Nu har den styrande majoriteten enats om att vid nästa kommunstyrelse fatta beslut om en omfördelning av 30 miljoner kronor till skolan. Uppdraget ges till kommunstyrelseförvaltningen.

– Alla får hjälpas åt att mildra de här effektiviseringarna i skolan. Då hjälper de olika programnämnderna och kommunstyrelseförvaltningen till. Det blir lite större effektivisering på de nämnderna, säger Marlene Jörhag (KD).

Men då betyder detta besparingar på andra håll?

– Ja, det blir det ju. Vi har ju sagt att vi skall prioritera skolan. Det står vi fast vid. Vår budgetram är 200 miljoner mer än tidigare år och det har inte riktigt kommit fram kan jag tycka, att vi faktiskt satsar väldigt mycket mer i år. Med trettio miljoner till betyder det 230 miljoner.

72 miljoner ska sparas

Det betyder att effektiviserings- och besparingskraven inom skolförvaltningen nu istället landar på 72 miljoner kronor. Men enligt Jörhag kommer de pengarna som nu skjuts till göra stor skillnad.

– Det mildrar väldigt mycket faktiskt. Istället för 60 miljoner på elevpengen som vi pratade om förut, så är vi nu nere i 45. Dessutom har både förskole- och grundskoleförvaltningen aviserat att de kommer göra stora besparingar på förvaltningsnivå, vilket gör att elevpengen ut till barnen och eleverna inte får så drastiska konsekvenser som vi tidigare har sagt.

– De övriga 42 miljonerna som vi pratade om på centrala stödfunktioner och så vidare, det handlar om att vi pausar Topp 25, 2025 med ungefär 16 miljoner kronor. Det tidigare aviserade besparings- och effektiviseringskravet på centralt skolstöd på 25 miljoner hamnar bara på 10 miljoner. Femton av de här 30 miljonerna som vi skjuter till blir alltså för att lindra effektiviseringen på elevpengen och femton miljoner läggs på centralt skolstöd, säger Marlene Jörhag (KD).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer