Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Särskilda kolerakyrkogårdar fick anläggas i Sverige under 1800-talet när tusentals människor dog av smittan. De som hade råd isolerade sig och fördrev tiden med spel och lekar. Foto: SVT Arkiv/Nordiska museet

Så fick svenskarna tiden att gå under isolering förr i tiden

Publicerad
Den som går tillbaka några hundra år i historien kommer att upptäcka att det vi gör idag, isolerar oss för att undgå smitta och fördriver tiden med spel och pussel, är precis som vi alltid har gjort. Till och med spelen vi väljer ser i stort sett likadana ut.

Olika sorters kortspel var populära redan på 1700-talet i Sverige, framför allt ett som hette ”Kille” eller ”Cambio” från originalet i Frankrike.

– Det var ett hasardspel där man alltså spelade om pengar, säger Karin Dern som är intendent på Nordiska museet och ansvarar för spel och leksaker.

Isolerade sig i slott

Under epidemier och smittor var det också vanligt att de som hade råd isolerade sig i sina gods och fördrev tiden med olika spel och lekar.

Litteraturvetare Ljubica Miocevic har skrivit en artikel om poeten och tecknaren Karl August Nicander som vistades en längre tid hos sin studiekamrat Hugo Hamilton på Boo slott i Hjortkvarn under den första koleraepidemin i Sverige 1834.

Spådomar populärt

Under isoleringen på Boo roade sig sällskapet med allehanda förströelser: med att lägga patiens, spela kort, läsa, dikta, musicera, dricka vin och promenera.

Det var också vanligt att roa sig med olika spel som handlade om spådomar. Bland annat fanns sällskapsspelet Ödets bok, en tryckt bok med frågor och svar om framtiden som man spelade sig fram i med tärningar.

Inget för barn

Men spelen och leksakerna var främst för vuxna. Det skulle dröja fram till andra hälften av 1800-talet innan barn blev målgruppen för spel och leksaker.

– Det blev ett sätt att uppmuntra till lärande och produktionen riktades först då mot barn, förklarar Karin Dern. Men det var främst borgarbarn som fick leksaker och ännu 1890 handlade det om få saker.

Populära spel förr i Sverige

Visa

Kortspel – Ursprungslandet tros vara Kina men flera kortspel utvecklades också i Sverige. ”Kille” eller ”Cambio” var populärt på 1700-talet.

Pussel – förekom på 1700-talet men blev populärt i Sverige först i slutet av 1800-talet. Det första pusslet sägs vara en Europakarta där varje land var en pusselbit som tillverkades av John Spilsury i England.

Ormspel  – Kom också från Kina i slutet av 1700-talet men fick snabbt lokal touch. Karl Kylberg var en av flera svenska konstnärer som fick bra betalt för att illustrera ormspel under tidigt 1900-tal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet