Foto: TT

Färre spelar men omsättningen ökar – konferens kring spelfrågor

Uppdaterad
Publicerad

Problem med spel om pengar är en folkhälsofråga och på onsdagen samlades länets olika aktörer för att kraftsamla och hitta former för att förebygga och hjälpa människor med spelproblem.

Fyra procent av befolkningen har spelproblem och andelen som har allvarliga problem ökar visar en kartläggning som Folkhälsomyndigheten gjort. Och det är främst kvinnor som står för den ökningen.

Under onsdagen bjöd Länsstyrelsen i Örebro och Region Örebro in olika aktörer för att få lyssna på experter i ämnet.

– Vi ville samla Sveriges expertis för att höja kunskapen för att de som jobbar med att uppmärksamma, förebygga, ge vård, stöd och behandling i spelfrågan, berättar Josefin Sejnelid, föräldraskapsstöd- och ANDTS-samordnare på Länsstyrelsen i Örebro län.

Josefin Sejnelid på Länsstyrelsen i Örebro. ”Det gäller att kraftsamla och hitta former för att förebygga och hjälpa människor med spelproblem.”

Större risk att råka illa ut

Folkhälsomyndigheten har konstaterat att andelen personer som spelar har minskat de senaste året men samtidigt har omsättningen av spel gått upp.

– De som spelar spelar för mer pengar och riskerar att få spelproblem. Andelen som spelar har sjunkit, men de som spelar idag har större risk att råka illa ut, säger Jessika Spångberg, utredare på Folkhälsomyndigheten.

– De flesta som ringer till en stödlinje för att söka behandling har oftast fastnat i spel på nätcasino. Onlinespel överhuvud taget gör att risken för spelberoende är stor.

För att komma till rätta med problemet gäller att samverka menar Jessika Spångberg.

– Vi behöver ha en bra lagstiftning, jobba lokalt för en tidig upptäckt, och diskutera med varandra hur våra spelvanor ser ut.

Konferensen är ett led i de lagändringar som gjordes 1 januari 2018 då kommuner och regioner fick ett tydligare uppdrag att förebygga spelproblem samt erbjuda stöd och behandling till personer som har allvarliga problem med spel om pengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.