Natalie Peart, fritidskonsulent i Ljusnarsberg, har jobbat länge med att få alla aktiviteter till stånd under sportlovsveckan. Foto: SVT

Sportlov fyllt med aktiviteter i Ljusnarsberg – trots uteblivna statsbidrag

Publicerad

I Ljusnarsberg är det andra året som kommunen inte får några statsbidrag för att anordna aktiviteter under sportlovet. Även i år bygger det som erbjuds för lediga barn och unga till stor del på ideella initiativ.

– Det har ju handlat om ganska mycket pengar, säger Natalie Peart, fritidskonsulent.

Det var 2017 som det statliga bidraget för gratis lovaktiviteter infördes av den rödgröna regeringen, men i M + KD-budgeten som röstades igenom av riksdagen i december 2018 fanns de öronmärkta pengarna inte med.

– När statsbidragen är borta så har kommunen själv inte resurserna att möjliggöra allt vi gjort tidigare. Då skulle vi behövt budgetera 600 000 kronor. Jag tror inte det är rimligt att anta att man kan göra det. Då måste man prioritera bort någon annanstans och jag tror att det är svårt, säger Natalie Peart, fritidskonsulent i Ljusnarsbergs kommun.

Rivstart på nya jobbet

De uteblivna bidragen sammanföll med att hon började som fritidskonsulent i kommunen i januari förra året, bara några veckor innan sportlovet.

– Jag fick direkt kasta mig in i att hitta lösningar. Men jag tycker att det redan från början fanns en ömsesidig vilja att hitta samarbeten med föreningarna. I år har det varit lättare – de visste att jag skulle ringa och tjata.

Tvingas hitta kompensation

I år finns det ett program med olika aktiviteter varje dag under sportlovet i samarbete med ortens föreningsliv.

– Det tråkigaste med detta är att föreningslivet tvingas hitta en kompensation för att man inte får några statsbidrag. Det blir ofta förenat med en kostnad för deltagarna, eller att man får köpa fika istället för att det bjuds. I vårt sportlovsprogram har vi lyckats lösa det ändå med att det mesta inte är förenat med kostnader, säger hon.

– En meningsfull fritid är ju någonstans nyckeln till goda skolresultat, att hitta sig själv i goda sociala sammanhang och  fysisk aktivitet bidrar ju till allting annat i livet. I förlängningen blir det ju trygga och välfungerande vuxna människor, säger Natalie Peart.

Här är några av sportlovsaktiviteterna i Ljusnarsberg 2020

Fredag 14/2

SPORTLOVSKICKOFF: Kickoff med discohinderbana, prickskytte, turnering och tipspromenad i samarbete med Bollklubben och JME. Fritt inträde. Kiosken är öppen. Tid: 17.00 – 19.00 Ålder: Alla åldrar Plats: Ljusnarshallen

Lördag 15/2

SPORTLOVSLAN: Plats: Kyrkbacksskolans aula Fritidsgården, Komiken och UNF anordnar LAN:et med massor av spelande samt turneringar. Anmälan: via mejl eller SMS. Tid: 16.00 – 16.00 Ålder: 12 år och äldre

Tisdag 18/2

KARATEKLUBBEN Prova på karate. Tid: 19.00 Ålder: 12 år och äldre Plats: Garhytteskolans gymnastiksal

På biblioteket:

Måndag – torsdag – Barnen får pyssla sina egna bokmärken mellan 13.00 – 15.30.

Torsdag kl. 10.00 sagostund för barn upp till 5 år.

Torsdag kl. 14.00 högläsning för barn ca 10-12 år.

Tipspromenad med bokpriser hela veckan.

Öppettider under lovet Mån 10-18, Tis 10-16, Ons 10-16, Tors 10-18, Fre 10-14

Källa: Ljusnarsbergs kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.