”Jag uttryckte mig klumpigt”

Peter Springare ber om ursäkt för ordvalet

Uppdaterad
Publicerad

Örebropolisen Peter Springare ber om ursäkt för att han använde uttrycket ”förinta” om vänsterextrema journalister.

– Jag uttryckte mig klumpigt, säger han till tidningen Nyheter Idag.

I ett inlägg på Facebook uppmanade Peter Springare politiker att ta krafttag mot problem inom vård, skola och omsorg. Om politikerna gjorde det, skulle det enligt Springare också ”förinta alla de vänsterextrema journalister som förpestar debatten med sina abnorma agendor” .

Fick kraftig kritik

Formuleringarna om att ”förinta vänsterextrema journalister” ledde till kraftig kritik mot honom. I tidningen Nyheter Idag, som han också skriver krönikör i, ber han om ursäkt för ordvalet.

Polis anmäls efter inlägg i sociala medier

– Som jag har förklarat menar jag inte förinta i bemärkelsen skada, säger han till tidningen.

Örebropolisen Peter Springare blev känd när han i ett facebookinlägg skrev om sin vardag som polis och att de flesta av ärendena han jobbade med handlade om gärningsmän med utländsk bakgrund.

Har anmälts flera gånger

Peter Springare blev först polisanmäld för hets mot folkgrupp, men den förundersökningen las snabbt ner. Senare kom uppgifter om att han använt polisens system för att samla ihop statistik i privata syften. Det ledde till att polisen anmälde honom för dataintrång.

Det ledde till att rikspolischefen Dan Eliasson skärpte reglerna för hur poliser får använda myndigheternas datorer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis anmäls efter inlägg i sociala medier

Mer i ämnet