Foto: TT

Staffan Werme (FP)

Uppdaterad
Publicerad

Plats sju på Folkpartiets lista

1. Vilka frågor är viktiga för dig/ditt parti att driva i EU-parlamentet?

– Folkpartiet är det enda parti i Sverige som säger ja till EU. Vi vill fortsätta att utveckla EU för Europas bästa. EU ska jobba med de frågor som ska lösas internationellt. Det handlar om klimat och miljö, om gränsöverskridande brottslighet, om ekonomisk utveckling och handel. Mina egna frågor handlar om miljön. Om allas rätt till en giftfri miljö. Om en natur med en myllrande biologisk mångfald. Om ett klimat som är i långsiktig balans.

EU-valet Tvärsnytt

2. Varför tror du att så få röstar i valet till EU-parlamentet?

– Alldeles för få inser vilken påverkan EU har på vår vardag. Men över hälften av alla lokala frågor påverkas av Europaparlamentet. Det kan handla om allt från upphandling av varor till skolmaten till vattenkvaliteten på dricksvattnet. Bryssel ligger långt borta. Med många språk är det svårt att följa med. Media rapporterar inte lika mycket från EU-politiken som från riksdag eller fullmäktige. Det finns många skäl till det låga valdeltagandet.

3. Vad kan partierna göra för att få upp valdeltagandet?

– Vi måste prata mer om vad vi vill göra med vårt EU-medlemskap, om vad vi vill att EU ska utvecklas till. Fortfarande är de flesta partierna mer intresserade av att prata om vad de tycker att EU INTE ska göra... Min egen kampanj kommer att handla om just det jag tycker EU ska vara bättre på. Miljöpolitik. Klimatpolitik. Bevarande av Europas fantastiska natur.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet Tvärsnytt

Mer i ämnet