Johanna Bjelkengren projektledare för visningsenheten Örebro slott. Foto: Julia Eriksson /SVT

Stängda rum öppnas upp på somrigt slott

Publicerad

På måndagen slogs dörrarna upp till Örebros kanske allra hemligaste rum. Och rummen på slottet kommer att förbli öppna en längre tid.

– Örebro slott har aldrig någonsin varit så öppet som det kommer att bli denna sommar, säger projektledaren Johanna Bjelkengren.

De aldrig tidigare visade rummen på Örebro slott öppnas för allmänheten och bjuder på nya spännande berättelser från det förflutna, om adelsmän, fångar och tjänstefolk och om kända och okända episoder från slottets långa och händelserika historia.

– Örebro slott har aldrig någonsin varit så öppet som det kommer att bli denna sommar, säger Johanna Bjelkengren projektledare för visningsenheten Örebro slott. 

Sveriges första riksdagsordning

För första gången öppnar man upp slottet och mot en avgift ges möjligheten att gå runt på egen hand.

Under perioden 25/6-12/8 kommer man kunna besöka tidigare stängda rum, där bland annat Rikssalen ingår. Här antogs Sveriges första riksdagsordning år 1617, när befolkningen delades in i de fyra stånden – adel, präster, borgare och bönder.

Fördjupad kunskap

Även Engelbrekts rum och de gamla källarvalven kommer att vara öppna.

– Vi är vana att man kan besöka slottet för fest och konferens eller man kan gå en guidad tur, men man har aldrig kunnat gå på egen hand på det sättet som man kan göra nu, säger Johanna.

Att öppna upp stängda rum är ett sätt att göra Örebros mest kända plats mer tillgänglig för allmänheten och för att besökarna ska få en fördjupad kunskap om slottets historia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.