Färre arbetslösa enligt Arbetsförmedlingens statistik Foto: Arkiv

Stark utveckling i länet – här finns jobben 2018

Publicerad

Högkonjunkturen i Sverige fortsätter och det avspeglar sig på arbetsmarknaden i Örebro län.

– Vi ser samma positiva utveckling nästa år som i år, säger Mari Håkansson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Fram till slutet av 2018 beräknas sysselsättningen öka med 4 200 personer i länet och arbetslösheten bedöms sjunka något. Ett möjligt hinder för sysselsättningstillväxten är bristen på arbetskraft.

– Det kommande halvåret tror nästan hälften av arbetsgivarna inom näringslivet att efterfrågan på deras produkter och tjänster kommer att öka. Och det från en redan hög nivå, säger Mari Håkansson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Stark framtidstro

Framtidstron i länet är störst inom tjänstesektorn med hotell och restaurang, information och kommunikation samt transport. Även industrin visar på betydligt större optimism än tidigare medan man är försiktigare inom privat vård och utbildning samt jord- och skogsbruk.

– Ökningen sker framförallt inom den offentliga sektorn och tillverkningsindustrin.

Mari Håkansson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen. Foto: Johannes Weckström/SVT

”Efterfrågan ökar”

Sysselsättningen bedöms öka med 2 500 personer under 2017 och ytterligare 1 700 under nästa år.

Vad påverkar prognosen?

– Vi har länge haft en konjunktur som har påverkats av den inhemska efterfrågan. Nu ser vi också att omvärlden är inne i positivare strömmar, så efterfrågan på det som vi producerar och säljer här i Sverige ökar därifrån.

Fakta Örebro län

Arbetslösheten minskar

Baserat på det fortsatta anställningsbehovet hos länets arbetsgivare, det minskade inflödet i etableringen och de nya möjligheterna att matcha arbetssökande till utbildning beräknas arbetslösheten sjunka under 2018. Som andel av den registerbaserade arbetskraften minskar arbetslösheten från 7,5 till 7,4 procent i slutet av nästa år.

Utmaningar på arbetsmarknad

En utmaning på arbetsmarknaden i Örebro, liksom i hela riket, rör etableringen av nyanlända och hur man ska få in personer med långa arbetslöshetstider på arbetsmarknaden. En annan utmaning handlar arbetskraftsbristen. Inom flera områden på arbetsmarknaden råder problem att hitta rätt kompetenser. Främst gäller detta bygg och välfärdssektorn men även tekniksektorn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.