Jimmy Olsson (SD) i Hallsberg konstaterar att det trots framgångarna inte finns någon som vill samarbeta med partiet i kommunen. Foto: Sverigedemokraterna / SVT

Starkt framåt för SD i Hallsberg: ”Men det blir ju ingen ändring ändå”

Uppdaterad
Publicerad

På pappret ser de ut som vinnarna i årets kommunval i Hallsberg och går från sex till åtta mandat. Men i verkligheten har Sverigedemokraternas gruppledare Jimmy Olsson få förhoppningar om att partiet kommer att hamna i en styrande koalition.

Valet 2018 är en seger för Sverigedemokraternal, åtminstone när man ser till röstresultatet och mandatfördelningen. Partiet ökar från 13,8 procent i valet 2014 till dagens resultat på 16,7.

Inte villiga att ta klivet

Det innebär ytterligare två mandat i fullmäktige. Trots det är Jimmy Olsson (SD), ordförande i Hallsberg, tveksam till om det egentligen blir någon förändring.

Val 2018 Örebro

– Vi har föreslagit ett samarbete för den borgerliga Alliansen men de slog fast redan innan valet att de inte kommer att samarbeta med oss, säger han. De är inte villiga att ta det klivet.

Står nära varandra i flera frågor

Det finns annars flera frågor där ett samarbete mellan SD och de borgerliga partierna ligger nära till hands.

– Vi står nära varandra när det gäller vården och skolpolitiken, konstaterar Jimmy Olsson (SD). Till exempel när det gäller ökad vuxennärvaro i skolan och ökad grundbemanning inom vården.

”Känns väldigt stabilt”

Men partiet har haft andra problem under den gångna mandatperioden. Flera avhopp och låg närvaro har gjort dem till politiker som kanske inte alltid är att räkna med.

– De som har stått på listan till detta val är mycket bättre förberedda för framtiden och det politiska arbetet, lovar Jimmy Olsson (SD). Det känns väldigt stabilt just nu.

Kommer att göra skillnad

Och alla åtta är redo att driva partiets politik.

– Det är i nämnderna som politiken avgörs och där har det också fungerat bra i samarbetet med övriga partier. Det är där vi kommer att göra skillnad.

Sverigedemokraterna gick framåt i Hallsberg – men blir det någon skillnad? Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet