Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anna Ahnér (S), oppositionsråd och Caroline Dieker (M), kommunstyrelsens ordf i Askersund har samarbetat om budgeten i kommunen. Foto: Louise Gustavsson /SVT

Gemensam budget i ekonomisk kristid i Askersund

Uppdaterad
Publicerad

Överallt i landet lämnas nu kommunala budgetförslag in inför kommande år. I Askersund har man lyft blicken, gått över politiska gränser och gemensamt lagt fram ett långsiktigt budgetförslag.

Budgetförslaget för Askersunds kommun är inlämnat. Bakom förslaget står den styrande minoriteten, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Bakom förslaget står även den politiska oppositionen, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

– Vi har stora investeringsbehov i kommunen, och behov av att effektivisera. Vi är på en plats där vi måste se längre än den egna mandatperioden. Det krävs bra ekonomiska ben att stå på oavsett politiskt styre framåt, säger Caroline Dieker (M), kommunstyrelsens ordförande.

SD inte med

Sverigedemokraterna är det enda parti i kommunen som inte medverkat i det gemensamma arbetet med budgeten.

– Det finns en vattendelare som gör att de inte är med. Vi har idag en skolorganisation som vi inte kan finansiera som den skulle behöva. Då är det en förutsättning för budgetarbetet att man ser att en förändring behöver göras. Sverigedemokraterna vill att det ska se likadant ut som det gör idag och skrapa fram 5 miljoner till nästa år. Därför fanns inga förutsättningar att komma överens, säger Dieker.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jonas Bygdén (SD), gruppledare i Askersund, berättar i videoklippet vilka budgetsatsningar de vill göra med anledning av den ansträngda ekonomin i kommunen. Foto: Marcus Titus /SVT

Inga stora hinder

Under arbetet med att ta fram budgeten har inga större problem eller diskussioner uppstått menar hon.

– Jag tycker att alla parter har kommit på ett öppet och ödmjukt sätt och att vi har enats om något som är bra för alla parter.

– Budgeten kanske inte ser ut som den hade gjort om vi själva hade tagit fram den, men jag kan tycka att det blev bättre. Vi har tagit fram ett väldigt, väldigt bra budgetförslag tillsammans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer