En pinne i svalget och en i näsan, sen är testet klart. Men även om det gick snabbt kände Arvid Larsson ett litet obehag. Foto: Leonora Toplica

Start för covidprovtagning av barn

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i dag är det möjligt att boka tid för covid-provtagning för barn i Region Örebro län. Barnen som kan få testa sig ska vara från och med sex år gamla och med symptom på covid-19.

För en dryg vecka sedan meddelade Folkhälsomyndigheten att fler barn och ungdomar än tidigare skulle börja testas för Covid-19 också vid milda symtom. Syftet är att minska risken för smiddspridning och att sjuka barn snabbare ska kunna komma tillbaka till skolan.

Däremot menar man att barn yngre än sex år inte bör testa sig, eftersom de ofta har förkylningar och själva provet kan vara obehagligt för barnen. Istället bör dom vara hemma så länge de är sjuka och två dygn efteråt.

Coronaviruset i Örebro län

Under tisdagen kunde man så börja ta emot inbokade besök på utvalda vårdcentraler runt om i länet.

SVT Nyheter Örebro följde med när 10-årige Arvid Larsson lät sig testas på Laxå vårdcentral. Spela klippet för att se hur det går till. Och hur det känns att ha en pinne långt upp i näsan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet