Det var efter ett inlägg av polisen Peter Springare som gruppen bildades. Foto: TT/SVT

Han startade stödgruppen: ”Det får inte bli rasisttjafs”

Uppdaterad
Publicerad

I söndags startade en Facebookgrupp med syfte att stötta polismannen som gjort ett offentligt utspel i sociala medier. Polismannen är misstänkt för hets mot folkgrupp och en förundersökning har inletts. Under tiden växer och växer stödgruppen på Facebook, och tonen är inte alltigenom positiv.

Patrik Markström startade gruppen. Han har ingen tidigare koppling till polismannen, men det var efter att han surfat runt i söndags som han kom över polismannens inlägg och kände på sig att det var något polisledningen inte skulle gilla.

– Vi är en supportergrupp och beskrivningen av gruppen lika enkel. Vi vill visa vårt stöd och att det ska vara en positiv stämning, säger Patrik Markström.

Att gruppen skulle växa till över 100.000 medlemmar på tre dygn var mer än vad han hade kunnat föreställa sig. Patrik Markström tror att det blivit extra stort eftersom även medier uppmärksammat inlägget i kombination med att polisledningen har anmält honom.

– Det tog bara några timmar innan det fullkomligt exploderade. När det var som mest att hantera hade vi 1000 förfrågningar var tjugonde minut. Det är obegripligt att det blivit ett sådant intresse, säger Patrik Markström.

Varför tror du att det blivit så?

– Det känns om att det var en propp som drogs ur badkaret när en högt uppsatt polis gick ut och skrev ett sådant offentligt meddelande. Nu vågade han berätta sin sanning, sedan vet jag inte om det är hela sanningen, men han vågar i alla fall stå för sig.

Mycket att moderera

Gruppen har i skrivande stund 109.855 medlemmar. Dock har inte alla av gruppens medlemmar aktivt gått med. På Facebook kan en person läggas till i en grupp genom att en vän till personen lägger till den som medlem. Sedan får man själv välja att gå ur gruppen eller inte. Alltså har gruppen växt i sådan takt dels på grund av att många medlemmar i gruppen aktivt lagt till vänner.

Enligt Markström är det nästan omöjligt att hålla full koll och administrera gruppen.

– Vi är fyra adminsitratörer nu som kan gå in och moderera. Men jag skulle behöva ta tjänstledigt för att hinna med. Jag har ett vanligt jobb där jag inte har möjlighet att hålla koll under arbetstid.

Det som först började som en positiv supportergrupp för polismannen har dock utvecklats i flera riktningar. Bland annat har flera öppna brev formulerats till media, myndigheter och makthavare där författaren påstår att de är vänstervridna, ljuger och mörklägger sanningen. Även inlägg av privatpersoner som inte instämmer med polismannens uttalande har blivit nedtalade och medlemmar har kommenterat att personer av annan åsikt är ”idioter” och ”miffon”.

Gårdagens ledarskribent i Nerikes Allehanda som berörde ämnet hånas – ”Nu gråter Evelyn Schreiber och CO ut i NA...” skriver en medlem och delar artikeln om dödshotet mot henne och hatstormen mot redaktionen.

Vad tänker du om det?

– Det blir så när det blir en så stor grupp. Vi försöker hålla rent så gott vi kan. Det var också därför jag valde att det skulle vara en offentlig grupp. Jag ville inte att det skulle bli en sluten grupp där massa rasister samlas och skriver konstigheter. Det får inte bli rasisttjafs. Blir det för mycket anmälningar till Facebook kan de stänga ner hela gruppen, säger Patrik Markström.

Vad känner du för ansvar?

– Ansvaret vi får ta är helt enkelt att vi blir fler som modererar och administrerar gruppen. I nuläget är gruppens tillväxt hejdlös. Jag är inte så positiv till inläggen om massmejl till olika myndigheter och journalister, det är bara trams tycker jag.

Olika aktiviteter föreslås

Det är flera av gruppens medlemmar som har försökt starta olika sorts initiativ. Det första var att flera uppmanade varandra att skicka blommor till polismannen på måndagen för att visa sitt stöd. Nu har det även börjat pratats om en demonstration ute i verkligheten, men det är hittills inget som är aktuellt just nu enligt Patrik Markström.

– Går det vidare till att han åtalas kan det bli aktuellt med en aktivitet i verkligenheten, men nu avvaktar vi och ser vad som händer.

Har ni haft någon kontakt med polismannen i fråga?

– Jag har skrivit ett meddelande till honom i sociala medier men inte fått något svar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis anmäls efter inlägg i sociala medier

Mer i ämnet