Foto: SVT

Statliga miljoner för att korta vårdköer

Uppdaterad
Publicerad

Region Örebro län får 58 statliga miljoner kronor för att korta vårdköerna som uppstått under pandemin.

Regeringen har avsatt totalt sex miljarder i årets budget som ska användas till den vårdskuld som byggts upp under pandemin. Nu är det klart att nästan två av dessa sex miljarder riktas till insatser som ska korta vårdköerna.

– Under pandemin har många patienter fått sina planerade besök och behandlingar uppskjutna. Det är högt prioriterat för regeringen att stötta regionerna att beta av coronaköerna, säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande.

Grupper med störst behov ska prioriteras

Socialstyrelsen har fått i uppdrag att fördela de två miljarderna – och 58 miljoner landar alltså i vår region. Särskilt fokus ska ligga på de grupper som har störst behov av insatser både medicinskt och socioekonomiskt, enligt myndigheten.

– Det här är pengar som vi kände till och som vi kalkylerat med. Det är så klart välkomna pengar i budgeten, säger Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande.

Pengarna får bland annat användas till mobila team som söker upp patienter i hemmet och att skapa samarbeten mellan regioner för ett mer effektivt utnyttjande av resurser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet