Statsministern i Närkesberg

Publicerad

Sveriges första kvinnliga statsminister kommer från Tvärsnyttsområdet. I alla fall i filmen ”Statsministern” som gjorts i just Närkesberg. En film som handlar om landsbygden och där Närkesbergarna själva tar stor plats.

En mockumentär, en låtsasdokumentär, det är vad filmmakarna Ulla-Carin Grafström och Lars Jonsson tagit sig an. Den handlar om Annika från Närkesberg som blir statsminister och historien berättas i intervjuer med alla som känner Annika, men framför allt handlar den om landsbygden.

– Vi vill skildra landsbygden mer ur landsbygdens perspektiv. Om styrkorna, men också om de försämringar som landsbygden drabbas av, till exempel tänker man till och med ta bort gatubelysningen här i trakten. Det är en annorlunda landsbygdsproduktion än vad man tidigare sett, säger Lars Jonsson som producerat och regisserat.

Startat eget filmbolag
Mer film från Närkesberg lär det bli för nu har filmmakarna startat filmbolaget Närkesbergsfilm och fått med sig ett 15-tal ägare. För att inte tala om innevånarnas engagemang.

– Det är fantastisk hur Närkesbergarna har ställt upp på alla tokigheter kring filmen. När vi spelade in att statsministern var här och höll tal dök varenda Närkesbergare upp och låtsades att det var på riktigt, skrattar Ulla-Carin Grafström som också klipper filmen hemma i sitt hus i Närkesberg.

– Alla vi har intervjuat har levt sig in i det här enormt mycket. Det finns verkligen skådespelartalanger i Närkesberg, säger Lars Jonsson.

Sofia Sjöström

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer