Agneta Blom, docent i statsvetenskap på Örebro Universitet och politiker, menar att man ska säga ifrån redan vid hård ton och oförskämdheter. Foto: Johannes Weckström / SVT

Statsvetaren: ”Sätt gränsen redan vid oförskämdheter och hård ton”

Publicerad

Antalet förtroendevalda som hotas är nu uppe i var tredje i landet. Agneta Blom, docent i statsvetenskap, som föreläser och utbildar andra politiker i frågan menar att man bör dra gränsen redan vid att använda en hård ton eller att vara oförskämd för att få bukt med problemet.

– Alla kommuner, regioner och partier måste ta hot mot politiker på allvar, menar Agneta Blom. Det är grunden för att få bukt med problemet. Inte minst behöver förtroendevalda själva ta händelser på allvar och anmäla när man blir utsatt.

Brottsförebyggande rådets rapport ”Politikernas Trygghetsundersökning” visar att var tredje politiker anger att man blivit utsatt för hot. För tio år sedan var siffran var tionde politiker.

”Vi kan inte ha ett politiskt klimat som blir tuffare”

Agneta Blom är docent i statsvetenskap, socialdemokrat och ordförande i kommunfullmäktige i Örebro. Hon både föreläser och utbildar förtroendevalda i hur man agerar vid hot och hur man kan förebygga dem.

Hon menar att man redan när tonläget börjar bli högt ska säga ifrån och inte vänta tills någon kliver över gränsen. För idag går det fort och lätt, framförallt på sociala medier.

– Det är inte brottsligt att vara oförskämd eller använda en hård ton men redan där behöver man sätta in åtgärder. Det gäller även politiker emellan. Vi kan inte ha ett politiskt klimat som blir tuffare.

Siffrorna visar också på positiv utveckling

Och redan en hård ton kan innebära att förtroendevalda kanske drar sig för att fatta nödvändiga beslut då man vet att det kommer att leda till ilska.

– Och det är dåligt för oss alla – för demokratin. I en demokrati diskuterar, förhandlar och röstar man – inte hatar eller hotar.

Men det finns också en positiv sida bakom Brås siffror menar Agneta Blom.

– Det betyder att idag pratar politiker mer om det här än de gjorde för kanske femton år sedan. Och det är en positiv utveckling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.