Starta klippet för att höra Thomas Denk, statsvetare vid Örebro universitet, förklara varför avhopp och tomma stolar i politiken är ett stort demokratiskt problem. Foto: SVT

Statsvetaren om SD:s sits: ”Demokratin skulle kollapsa”

Uppdaterad
Publicerad

Det krävs folk som röstar och politiker som gör jobbet om den representativa demokratin ska fungera, det konstaterar statsvetare Thomas Denk på Örebro universitet. När Sverigedemokraterna inte lyckas få ihop tillräckligt med kandidater till sina poster så hotar det därmed demokratin.

Trots att Sverigedemokraterna haft svårt att skrapa ihop politiska företrädare i kommunerna så har de ändå fortsatt att få fler röster i Örebro läns samtliga kommuner.

En farlig utveckling

Följden har blivit att partiet fått allt fler mandat, som de inte alltid kunnat fylla. Istället har deras stolar stått tomma. En farlig utveckling menar statsvetare Thomas Denk och ett hot mot arbetet som måste göras i kommunerna.

– Den representativa demokratin bygger på att vi har väljare som röstar och folkvalda som gör jobbet, säger han. Om alla hade samma situation som Sverigedemokraterna skulle den representativa demokratin kollapsa.

Är man få blir det jobbigt

För de Sverigedemokrater som sitter kvar väntar ofta ett tungt jobb.

– Är man fler så kan man dela på arbetet men om man som Sverigedemokraterna börjar komma upp i procentsatser som 16-20 och mer som det är på vissa håll – då är det väldigt mycket att göra. Är man då få så blir det jobbigt.

Ovanligt långdraget problem

Att politiska partier inledningsvis kan ha svårt att växa i takt med populariteten är inte så ovanligt.

– Men vi har nog inte haft något parti som haft det här problemet så länge som Sverigedemokraterna, avslutar Thomas Denk.

Trots att Sverigedemokraterna saknat personer att fylla sina mandat med i kommunerna har de fortsatt att få fler röster i Örebro län – och fler mandat. Foto: SVT Design

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.