”Vi behöver ha minst ett år till med det här mjölkpriset” säger mjölkbonden Per Johansson. Foto: SVT

Stigande mjölkpriser – en vändning för mjölkbonden Per

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ljusare ut för Sveriges mjölkbönder. Efter flera magra år med låga mjölkpriser ser det nu ut som om mjölkproducenterna äntligen kan få verksamheten att gå runt.

Idag är Per Johansson i Askersund en glad mjölkbonde med sina 435 kor som dagligen ger 10.000 liter mjölk.

– Det är klart bra mycket roligare att vara mjölkföretagare i dag, säger Per, som haft det kämpigt med att få verksamheten att gå ihop. De två senaste åren har priset på mjölk legat under tre kronor per kilo.

– Det gick inte runt. Man får spara sig igenom en sådan kris. Det är därför vi behöver ha minst ett år till med det här mjölkpriset.

Är det ett bra mjölkpris idag?

– Vi behöver ha runt 3.50 för att det ska gå att återinvestera och leva vidare som mjölkföretag.

Köpte fler kor när andra lade ner

År 2000 fanns det drygt 300 mjölkbönder i länet och nu sjutton år senare tror Per att det är under 70 kvar. Men istället för att göra sig av med korna under de dåliga åren köpte Per fler kor.

– Vi valde att köra på för fullt för att få fram så mycket mjölk som möjligt för att försöka överleva på det viset. Så vi köpte in djur av personer som slutade här omkring för två år sedan. 

Per är övertygad om att mjölkpriset kommer gå ner igen men hoppas på att det kan ligga kvar på den här nivån i åtminstone ett år till så att han kan förbereda sig inför nästa nedgång.

– Nu är vi inne i en sådan cykel att det går att investera lite, det gäller att vi lägger pengarna på rätt saker.

Vad är rätt saker?

– Grejer vi måste ha för att driften ska funka, typ fodervagnar och sådant vi måste byta kontinuerligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.