Stina Odlingsson laddar för besöket i FN i New York. Foto: TT/Privat

Stina åker till FN för att tala om tjejers rättigheter

Publicerad

Hon brinner för tjejers rättigheter. Nu åker Stina Odlingson från Örebro tjejjour till New York för att delta i CSW, FN:s kvinnokommision – för andra året i rad.

Årets teman handlar om jämställdhet på gles- och landsbygd samt tillgång till informations- och kommunikationsteknologi (IKT).

– Det är en stor förmån att få åka. Årets teman ligger mig också varmare om hjärtat än ifjol och är väldigt relevanta för tjejjouren, säger Stina.

FN:s medlemsländer träffas en gång om året för att bestämma hur man ska jobba för att förbättra flickors och kvinnors rättigheter. CSW anordnas under två veckor i mars, där aktörer från civilsamhället och ideella organisationer har möjlighet att påverka.

Har vuxit upp i glesbygd

– Nu vet jag mer om hur det fungerar och kan börja nätverka snabbare. Jag kan också utnyttja min egen erfarenhet av att växa upp som flicka på landsbygden i Småland, där det fanns starka normer om hur man ska se ut och vara som flicka. Killarna fick ta plats, men som flicka fick man inte vara stark.

Stina hoppas få veta mer om hur andra länder jobbar med att utveckla sociala medier. Vilka utmaningar har flickor i andra delar av världen, vad är lika – och olika? Hon kommer att jobba nära ihop med representanter från Ghana, Indien och Mexiko.

Digitala verktyg viktiga

– Den digitala frågelådan och chatten jobbar vi mycket med, för att komma i kontakt med flickor i gles- och landsbygd.

Hon har också frågat i olika Facebookgrupper med gles- och landsbygdsfrågor på agendan vad de vill lyfta.

– Distansutbildning är en sak. Då kan fler kvinnor utbilda sig, och behöver inte känna att de måste välja mellan att stanna och skaffa barn eller utbilda sig.

Den 8 mars bär det iväg. Stina hoppas hinna rapportera på Flickaplattformens Twitter och på Tjejourens Facebook och Instagram. Väl hemma igen vill hon dela med sig av sina erfarenheter till alla som vill lyssna.

– Makthavare får gärna höra av sig de om de är intresserade!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.