Skolan har inte fått några direkta reaktioner på förbudet av energidrycker. Foto: TT

Stopp för energidryck på Örebroskola

Uppdaterad
Publicerad

Konsumtionen av energidrycker påverkade elevernas studiero och koncentration i klassrummen. Därför har Gumaeliusskolan i Örebro beslutat att förbjuda dryckerna.

Sedan en månad tillbaka är det förbjudet att dricka energidrycker på Gumaeliusskolan, en nyhet som tidningen ETC Örebro var först att rapportera om. Förslag från flera håll i personalgruppen ledde till det gemensamma beslutet.

– Det var ett ganska stort problem. Vissa elever konsumerade mycket under en dag, det påverkade studieron och elevernas koncentration. Blodsockernivån påverkas av vad man äter, men det här kändes som det var högre toppar och lägre dalar än när man äter godis, säger läraren Anders Österberg till SVT Nyheter Örebro.

Gick med burkar i händerna

Branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel har tagit ett gemensamt beslut om att rekommendera 15-årsgräns vid försäljning av energidrycker.

Anders Österberg berättar att man innan skolans förbud kunde se hur eleverna lastade in energidrycker i sina skåp och gick med burkar i handen. Det har minskat markant och personalen har inte stött på negativa reaktioner från eleverna, menar han.

– Det har inte varit några direkta reaktioner, det har har gått smidigt. Vi försöker få dem att äta skolmaten. Ju mer annat man äter desto mindre äter man till lunch. Vi har egentligen ingen förtäring alls i skolans korridorer och absolut inte i klassrummen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer