Foto: SVT

Stopp för provborrningar av uran

Uppdaterad
Publicerad

Det kanadensiska bolaget URU Metals har långt framskridna planer på att utvinna uran i Närke. Nu får prospekteringsplanerna hård kritik av LRF och markägarna i Östernärke.

– Det är snudd på att det känns som på kolonialtiden, det kommer utländska företag och bara bryter sen sticker de härifrån och de svenska myndigheterna får ta hand om miljökonsekvenserna, säger markägaren Thomas Dahl i Höre.

– Oron är att marken ska förstöras, att vattentäkter ska förstöras och om man på sikt skulle få brytningstillstånd för då är ju den levande landsbygden i det här området hotad i allra största grad, säger Lennart Palm styrelseledamot LRF, Örebro.

Tre skifferfält

Det handlar om de tre skifferfälten i Latorp, Kvarntorp och Asker. Det kanadensiska företaget URU-Metals menar att det 7000 hektar stora området som man på hemsidan kallar ”Our Närke project” – har potentialen att kunna bli ett av världens fem främsta uranprojekt – och att tester visat att man har möjlighet att utvinna mer olja än vad man tidigare trodde vara möjligt.

Nu reagerar alltså Lantbrukarnas riksförbund som efter ett markägarmöte kommer med ett skarpt uttalande där man motsätter sig såväl provborrning, undersökning som brytning av uran på deras marker.

Bara tanken att gå in och prospektera uranbrytning på ett så stort område som tillhör Sveriges absolut bästa jordbruksmark är ofattbart, menar LRF  i sitt uttalande där man också ifrågasätter att, en eventuell vinning som en framtida brytning skulle kunna ge – är helt förbehållen det utländska bolaget.

”Väldigt oroad”

– Man är väldigt oroad för framtiden och vad som ska hända, man har ju i färskt minne vad som hände på Skifferoljebolagets tid, det var ju en hel del mark som gick åt då, säger Lennart Palm på LRF.

Nu kommer även kritik från Bergsstaten som handlägger och beslutar i ärenden som rör prospektering.

– Hittills är det under all kritik, bolaget har inte hörsammat de instruktioner och anvisningar vi har försökt att ge, säger Linda Ylivainio jurist på Bergsstaten.

– Det innebär också att man enligt minerallagens bestämmelser inte kan inleda eller påbörja någon sorts arbete avslutar hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.