Se Lilly Ericsson och Viktor Arvidsson visa upp deras ”Stopp min kropp”-ramsa, tillsammans med klasskompisarna. Foto: Helena Yohannes Magnusson/SVT

Här får barnen lära sig säga ”Stopp min kropp”

Uppdaterad
Publicerad

Denna vecka arrangerar Rädda barnen en ”Stopp min kropp”-vecka, i syfte att uppmärksamma och motverka våld och sexuella övergrepp på barn. Ett initiativ som Bråtenskolan i Karlskoga tar vara på genom en temavecka.

”Stopp min kropp” är ett begrepp myntat av Rädda barnen, vilket handlar om att lyfta barns integritet och rätt till sin egen kropp. Något  organisationen vill bidra med genom att göra ämnet pratbart, både för barn och vuxna. Därför publiceras nu studiematerial tillgängligt för alla.

– Genom att prata om kroppen, privata delar på kroppen och känslor, blir det lättare för eleverna att sätta ord på ämnet. Förhoppningsvis kan de därefter berätta mer spontant om något känns obekvämt eller obehagligt, säger Emil Pedersen, lärare på skolan.

Behovet större idag

En stor utmaning som lyfts, både av skolan och Rädda barnen, är risken för grooming och att bli utsatt på nätet. I takt med den utvecklingen menar Emil Pedersen att det finns ett större kunskapsbehov idag.

Samtidigt poängterar han att arbetet på skolan inte endast är centrerat till denna temavecka, utan att det pågår ständigt.

– Det är viktigt att samtala med sina barn hemma också, att inte nöja sig med ett ja eller nej. Be barnen att utveckla och berätta vad de gör på nätet och visa ett intresse, säger Emil Pedersen.

Hör eleverna Lilly Ericsson och Viktor Arvidsson förklara vad de har lärt sig i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.