Kommunerna i länet får nästa 60 miljoner kronor i statsbidrag. Foto: Jesper Mattsson/SVT

51 miljoner i byggbonus till länet

Uppdaterad
Publicerad

Sex kommuner i länet får ta del av kakan när regeringen beslutat om att bevilja byggbonus. Totalt får kommunerna bidrag för 2.361 bostäder.

Kommunbonusen delas ut årligen till de kommuner som sökt och uppfyller de krav som ställs av regeringen. Bland annat ska kommunerna lämna in en aktuell översiktsplan och riktlinjer för bostadsförsörjningen.

199 kommuner i landet delar på regeringens byggbonus i år som ligger på totalt 1,8 miljarder. De sex kommunerna i länet bland dem får totalt statsbidrag på runt 51 miljoner.

Mest pengar får Örebro kommun, för byggande av 1.881 bostäder. I Lekebergs kommun är kommunalrådet Wendla Thorstensson (C) nöjd med de 2,1 miljoner som kommunen får.

– Det är för att det byggts mycket i vår kommun. Det roliga är att det har byggts både inom allmännyttan men också privata aktörer. Det är jätteroligt att det lönar sig att vilja att vara en attraktiv kommun.

Rättelse: Enligt ett pressmeddelande från Näringsdepartementet var total summan för Örebro län runt 58 miljoner. Siffran ska istället vara runt 51 miljoner.

Bidrag till kommuner i Örebro län

Kommun                        Statsbidrag (kr)

Askersund                      985.388

Hallsberg                         862.214

Karlskoga                        2.750.873

Kumla                             3.281.312

Lekeberg                        2.166.955

Örebro                           41.494.175

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.