Idag använder gården tio ton plast per år för ensilering, vilket motsvarar 20 kubikmeter olja. Foto: Johannes Weckström /SVT

Investering ska minska klimatavtrycket på gården – plasten ska bort

Uppdaterad
Publicerad

Lämås gård utanför Karlskoga har sökt och fått pengar från Naturvårdsverket för att minska användningen av plast vid ensilering av djurfoder. En plansilo ska minska gårdens klimatpåverkan.

– Vi kommer att spara tid och slippa plasthanteringen, berättar Thomas Danielsson.

Gården som producerar ekologiskt nötkött har i dagsläget drygt 500 djur. För närvarande är de utomhus på bete, samtidigt som Thomas och pappa Börje Danielsson precis påbörjat årets andra vallskörd.

Vintertid går det åt ungefär 12-14 rundbalar med ensilage – varje dag. På årlig basis innebär det cirka 3 000 balar. Varje bal har lindats in i åtta lager tätslutande plast, nödvändig för konserveringen av gräset.

– Vi köper in plast för ungefär 250 000 kronor per år, berättar Börje.

Maxbelopp i stöd

Planerna på en så kallad plansilo för ensilage har de haft några år, men kostnaden har avskräckt. En konsult har gett dem rådet att söka pengar för klimatanpassning, Länsstyrelsen har stöttat och nu har Naturvårdsverket beviljat bidrag för halva byggkostnaden.

Det är första gången denna typ av anläggning har fått bidrag av klimatskäl. Investeringen beräknas landa på 1 270 000 kronor och stödet från Naturvårdsverket är på maximalpbeloppet 762 000 kronor.

– Bidraget är baserat på hur mycket mindre olja som kommer att gå åt när vi slutar med plasten. Det går åt två liter olja för att tillverka ett kilo plast. Det innebär för vår del 20 kubikmeter per år, säger Börje.

”Vi slipper plasten”

Silon består av en betongplatta med väggar och tre 40 meter långa fack där gräset packas och täcks. På sikt planeras även en halm-, och flissilo samt en panncentral i byggnaden. Thomas som håller på att ta över är fjärde generationen på gården. Han ser positivt på investeringen av flera skäl.

Thomas Danielsson på Lämås gård utanför Karlskoga är glad över det beviljade klimatstödet från Naturvårdsverket för den nya investeringen. Foto: Johannes Weckström /SVT

– Det är roligt att stödet blev beviljat och att man kan göra klimatnytta samtidigt som vi kan utveckla företaget. Framförallt minskar det ju en hel del hantering med fodret och vi slipper plasten. När vi skördar kommer det gå fortare eftersom det är en annan kedja, säger Thomas Danielsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.