Foto: SVT, Jessica Gow/TT

Stor ökning av covidtester i Örebro län

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som smittspridningen ökar i länet är det också fler som går på covidprovtagning. Antalet prover har ökat med nästan 1800 mellan vecka 42 och 43.

Förra veckan testades ungefär 600 personer positivt för covid-19 i Örebro län. Veckan innan var den siffran betydligt lägre, 350 positiva fall. Det uppger Region Örebro län i ett pressmeddelande.

Totalt testades drygt 7 600 personer i Region Örebro län förra veckan för pågående covid-infektion. Veckan innan testades 5 800 personer.

Den senaste tiden har antalet covid-fall ökat rejält i Örebro län. Ökningen av antalet fall syns framför allt i åldergruppen 20-49 år, uppger Regionen.

Ökad provtagning en orsak

Smittskyddsläkaren Gunlög Rassmussen säger att ökningen av antalet fall inte bara beror på en ökad smittspridning.

– En del av ökningen förklaras av noggranna smittspårningar och att vi testar mycket. Men vi har också en ökning, och det ska man ta på största allvar, säger Gunlög Rasmussen till SVT Nyheter Örebro.

Hon säger också att smittskydd får signaler om att människor annordnar fester i länet – trots en ökad smittspridning.

Ser över extra labb för provanalys

När allt fler prover ska hanteras har regionen tagit hjälp av statens veterinärmedicinska anstalt för att analysera prover. Och även om trycket är hårt uppger Regionen att situationen är under kontroll.

– Vi klarar det som det ser ut nu, med nästintill samma svarstid. I dagsläget hanteras 1500 prover av statens veterinärmedicinska anstalt. Vi ser just nu över kontakt med fler externa labb som skulle kunna köra prover för att vara beredda för en ökning, Martin Sundqvist, överläkare på USÖ.

Nedan redovisas siffror för antal PCR-prover, det vill säga tester för att se om en person har en pågående covid-infektion.

Vecka 30-34: 1300 prover per vecka.

Vecka 35-39: 4500 prover i veckan. Proverna analyserades med hjälp av labbet hos Statens veterinärmedicinska anstalt.

Vecka 40-43: 7600 togs under vecka 43. Ungefär 5000 prover togs under vecka 42.

Källa: Region Örebro län

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet