Sanering av råttor ökade med 55 procent 2016-2017. Foto: SVT

Stor ökning av råttsaneringar i länet

Uppdaterad
Publicerad

Sanering av råttor ökade med 55 procent i Örebro län mellan 2016 och 2017, enligt statistik från Anticimex.

I hela landet ökade saneringarna med 9,8 procent under samma period. Anticimex, som genomför skadedjursbekämpning, genomförde 1332 saneringar i länet under förra året och de senaste fem åren har antalet saneringar ökat med 48 procent i landet.

– Det är generella ökningar överlag, råttorna i vårt samhälle ökar hela tiden. De främsta orsakerna är att vi blir fler och fler människor. Det skapar mer avfall, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert.

Bär på smittor

Reglerna för bekämpning av råttor har förändrats de senaste åren. Nu är det inte tillåtet att permanent lägga ut kemiska bekämpningsmedel, råttgift. I stället behövs en kombination av åtgärder, till exempel elektroniska och mekaniska fällor.

– Störst skadan vi ser i vårt moderna samhälle är gnagskador på kablar. Sedan bär de ju på smittor, de lever i en oren miljö, säger Håkan Kjellberg,

Så undviker du råttor

– Råttor älskar vår mat, så lämna den inte framme.

– Håll rent och städat i förråd och lager, råttor bygger gärna sina bon i bråte.

– Håll koll på växterna. Råttor klättrar bra och kan använda sig av klätterväxter, träd och buskar för att komma till balkonger eller ventiler.

– Håll koll på soporna. Se till att det är lock på sopbehållare och att komposter är placerade en bra bit från fastigheten.

– Använd digitala fällor. En digital fälla är uppkopplad och larmar så fort en råtta går i den. På så sätt kan man snabbt sätta in åtgärder där antalet råttor ökar.

Källa: Anticimex

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.