Det totala utbetalda beloppet av a-kassa till personer i Örebro län har ökat kraftigt under pandemin. Foto: TT

Stor ökning av ersättning från a-kassa i Örebro län

Uppdaterad
Publicerad

Under pandemin har utbetalningar från a-kassa ökat med mer än 70 procent i Örebro län.

Beloppet som betalades ut som ersättning från a-kassa ökade med mer än 70 procent i Örebro län, jämfört med ett normalt år. Perioden april 2020 till mars 2021, betalades det ut totalt 778 miljoner kronor till invånare i länet, det visar siffror som intresseorganisationen Sveriges a-kassor sammanställt.

– Med siffrorna för årets första kvartal inrapporterade kan vi konstatera att den senaste tolvmånadersperioden saknar motstycke för a-kassan. Både storleken på utbetalningarna och antalet ärenden är större än på många år. Det är en direkt konsekvens av pandemins påverkan på arbetsmarknaden, säger Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges a-kassor, i ett pressmeddelande.

En ökad arbetslöshet i kombination med höjda ersättningsnivåer, är orsaken till att utbetalningarna steg, enligt Sveriges a-kassor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer