Foto: Polisen

Stor polisinsats mot Örebros öppna drogscener

Uppdaterad
Publicerad

Som en del i utbildningen av polisaspiranter i Örebro har en stor insats mot öppen narkotikahandel genomförts. Bland beslagen fanns ett halvt kilo cannabis, 2 000 narkotikaklassade tabletter och 120 gram amfetamin.

Under två veckor i september har Örebros polisaspiranter genomfört en riktad insats mot öppen droghandel i Örebro. Det resulterade i cirka 50 brottsmisstankar, flera beslag av narkotika och kontanter, samt ammunition.

– Vi har riktat in oss på vissa områden där det finns öppna drogscener, publika platser där det sker handel med narkotika. Har man rätt kontakter kan man gå dit och hitta någon som säljer, även om det oftast görs det upp mellan köpare och säljare på telefon, säger Tobias Löfström, chef för polisens Vivallagrupp.

De öppna drogscenerna som polisen riktade in sig på var Vivalla centrum, de västra stadsdelarna, centrum och Ladugårdsängen.

Flera orosanmälningar till socialtjänsten

Förutom brottsmisstankar och beslag resulterade insatsen även i sju anmälningar om barn i fara till socialtjänsten.

– Det kan vara barn till föräldrar som varit inblandade eller barn som själva varit föremål för ingripande, säger Tobias Löfström.

Arbetar annorlunda till vardags

Till skillnad mot aspiranternas insats arbetar polisens grupper i Vivalla vanligtvis med fokus på den nätverksbaserade kriminaliteten, snarare än mot enskilda säljare och köpare.

– Framförallt arbetar vi med att förebygga skjutningar i kriminella miljöer men många skjutningar är kopplade till narkotika. Narkotika är största inkomstkällan för kriminella nätverk och den organiserade brottsligheten.

Påverkar insatsen narkotikamarknaden i Örebro?

– Det är en utbildningsinsats för aspiranter och vi har tagit många beslag, men de är mindre än när vi jobbar med ingripande, spaning och andra förmågor. Vi kan ändå märka att om vi jobbar aktivt på en plats så väljer en del aktörer att flytta sin verksamhet. Vi kan även uppleva att det blir lugnare och inte samma kommers, men successivt återgår det till normalläge, säger Tobias Löfström.

Resultat från insatsen

• 16 misstankar om ringa narkotikabrott genom eget bruk.

• 20 misstankar om narkotikabrott genom innehav, varav 3 misstankar avser innehav i överlåtelsesyfte.

• 2 misstankar om narkotikabrott genom överlåtelse.

• 2 misstankar om rattfylleri under påverkan av narkotika.

• 1 misstanke om dopningsbrott genom innehav.

• 1 misstanke om grov olovlig körning.

• 1 misstanke om vårdslöshet i trafik.

• 1 misstanke om vapenbrott.

• 3 misstankar om brott mot knivlagen.

Beslagen består av amfetamin, cannabis, kokain, narkotikaklassade tabletter, dopningsmedel, ammunition, knivar samt pengar i samband med narkotikaaffärer.

Tre personer blev anhållna, en person anträffades efterlyst och sex personer som tidigare inte har förekommit i narkotikasammanhang.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.