Erik Andreasson får hjälp av Malin Dahl från Backa Studios för att skapa sin film om musen som åt upp en ost. Foto: Johannes Weckström /SVT

4-årige Erik gör sin egen film på förskolan

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen avslutades ett månadslångt projekt i Lindesberg där förskolebarn fått lära sig konsten att göra animerad film. En av filmerna är en dramatisk historia.
– Den handlar om en mus som äter upp en ost, säger Erik Andreasson.

Det är ingen lång kurs det handlar om. Och det är inte heller en stor apparat kring det hela. 20 minuter, en klump lera, en surfplatta och lite fantasi med stöd av någon som vet hur det går till.

Johnny Wernersson, Backa Studios

– Vi har jobbat ganska mycket med utbildningar. Men det här är första gången som vi jobbat med så unga barn. Annars brukar det vara låg-högstadiet och vuxenutbildningar säger Johnny Wernersson från filmproduktionsbolaget Backa Studios.

– Det är mycket glädje och fantasi. Ofta mer fantasi än vad vuxna kanske har, säger han.

Inom ramen för det statliga projektet ”Skapande förskola” har Lindesbergs kommun sökt och beviljats pengar för andra året i rad.

Förra gången skapades kristallkronor tillsammans med en glaskonstnär.

Animerad film

I år har 200 000 kronor använts för att lära förskolebarn göra animerad film.

Under hösten har närmare femhundra barn i åldrarna fyra till fem år fått prova att göra egna filmer med så kallad stop-motionteknik.

Några av huvudrollsinnehavarna. Foto: Johannes Weckström /SVT
Elinor Pettersson, förskolechef Lindesbergs kommun.

– Vi vill ju att våra barn skall få en rik tillgång till kultur på olika sätt, det här passar bra in som ett komplement till det som kommunen redan gör. Sen hoppas vi att de ska bli sugna på de här olika aktiviteterna. Kanske få lite filmskapare här, säger Ellinor Pettersson, förskolechef i Lindesbergs kommun.

Personalen med på ett hörn

Även personalen på förskolan är med och lär sig använda tekniken, så att de i förlängningen kan använda det i undervisningen.

Mahabad Hama Mahmoud, barnskötare på Tallbackens förskola.

– Jag tycker det är roligt och det är spännande att lära sig nya saker. Det är ett bra samarbete och samspel med barnen och bra lärare och instruktioner, säger barnskötaren Mahabad Hama Mahmoud.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer